Lauri Törni 1919–1965

pic_torni1Lauri Allan Törni (Larry A. Thorne) oli Mannerheim-ristin ritari, joka palveli Suomen armeijan sissijoukoissa, Saksan Waffen-SS -joukoissa ja Yhdysvaltain erikoisjoukoissa. Hänen taitavuutensa ja pelottomuutensa sotilaana oli niin silmiinpistävää, että Törnistä on tullut kuuluisuus useammalla mantereella.

Törnin sotilasura alkoi Talvisodassa. Jatkosodan aikana Törni johti omaa ”osasto Törniä”, joka suoritti vaativia erikoistehtäviä. Jatkosodan loppupuolella Törni miehineen piti majaa Makkolassa. Siellä yöpyi myös Törnin joukoissa palvellut tuleva tasavallan presidentti Mauno Koivisto.

Upean sotilaan kunniaksi Makkolassa on esillä Törnin elämänkertaa kuvaava näyttely.

Museotilalla esillä oleva Törnin elämänkertanäyttely sai kesällä 2012 uutta syventävää aineistoa, jonka on koonnut keskusrikospoliisin sotahistoriaseura. Uusi näyttelyaineisto on esillä osittain museotilalla ja osittain Taistelijan Talolla. Näyttelykierros alkaa museotilalta.

Uuden kattavan näyttelyaineiston kokoamisesta on vastannut pääasiassa KRP:n apulaispäällikön virasta eläkkeellä oleva Matti Tenhunen (VT, OTL). Näyttelyn referenssiaineistona on lähes kaksisataa teosta ja muuta lähdettä. Tutkimustyö jatkuu edelleen ja tarkoituksena on lähivuosina tuoda museovieraiden katsottavaksi ja kuultavaksi ainutlaatuisia ääninauhoja sekä videomateriaalia, jossa osasto Törnin miehet kertovat taisteluista.

Paluu sivulle näyttelyt